
MEMO 
 

To:      Members of the Board of Education 
 
From:  Robert H. Davis 
 
Copy:  Dr. Mark Toback, Mr. Walter Rusak, Mr. Peter Carter, Mr. Michael Donow 
 
Date:   March 8, 2011 
 
Re:       Required Local Share and Minimum Tax Levy 
 
Ms. Theresa Minutillo, Chairperson of the Finance Committee, has requested that I 
provide information to the full board relative to the minimum tax levy required as a local 
share to meet the educational adequacy standard. In essence, state law defines the 
amounts of money that are required on a per pupil basis for weighted pupil enrollments to 
determine what is the amount of money each district should spend to provide a thorough 
and efficient system of education for each pupil. Each districts property value and income 
levels determine what the district local share (property tax levy) should be. If the local 
share required to attain the “adequacy budget” is not met (i.e. the district is below 
adequacy), then the district must budget a local levy equal to the previous budget year. 
This is its minimum tax levy.  Her three questions were: 
 

1) Have I verified the numbers? 
2) Have I contacted the county office for their confirmation? 
3) Could I provide the board with a copy of the statute? 

 
In response to those questions, please be advised as follows: 
 
Question #1 
 I have checked the statistical information provided by the state in its state aid 
notifications and worksheets as well as the data provided in the computerized budgetary 
software downloaded to us and find no errors in the numbers provided. 
 
Question #2 
I have contacted the office of the Hudson County Executive Superintendent of Schools 
and they have confirmed that the minimum tax levy provision in question is correct. They 
indicated that since the requirement is from the statutes and not the code, no one except 
the legislature can alter the provision. The statute is clear in that the requirement states 
“shall” and not “may”. It is mandatory and not permissive. 
 
 
 
 



 
Question #3 
The state aid law is 18A:7F-5 through 18A:7F63 (59 sections, 39 pages of detailed 
definitions and formulas). 
 
18A:7F-5(b) states “Each district shall have a required local share. For districts that 
receive educational adequacy aid pursuant to subsection b. of section 16 of P.L. 2007, c. 
260 (C.18A:7F-59), the required local share shall be calculated in accordance with the 
provisions of that subsection. 
 
For all other districts, the required local share shall equal the lesser of the local share 
calculated at the district’s adequacy budget pursuant to section 9 of P.L. 2007, c. 260 
(C.18A:7F-52), or the district’s local share for the prebudget year. 
 
In order to meet this requirement, each district shall raise a general fund tax levy 
which equals its local share. 
 
No municipal governing body or bodies or board of school estimate, as appropriate, 
shall certify a general fund tax levy which does not meet the required local share 
provisions of this section.” 
 
The information is therefore correct and mandatory as incorporated into the preliminary 
budget document. At the current time, there are 205 school districts in New Jersey who 
have a mandated minimum tax levy equal to the prior years levy, 24 more than last year. 
 
If you have any further questions or require any additional information, please do not 
hesitate to let me know. 
 
 
 
 


